Privatnost je temeljno pravo i omogućava pojedincima i kompanijama kontrolu nad svojim podacima. Zbog porasta europskih i nacionalnih zakona i propisa i stroge kontrole poštovanja od strane supervizora, kompanije i institucije danas teško mogu zanemariti zakon o privatnosti. Najpoznatiji primjer zakonodavstva i propisa kojih se gotovo svako preduzeće ili institucija mora pridržavati je Opća uredba o zaštiti podataka (GDPR)…

POTREBNA JE PRAVA ZAPOŠLJAVANJA?
Pitajte za pravnu pomoć

Kontaktiraj nas

Zakon o privatnosti

Privatnost je temeljno pravo i omogućava pojedincima i kompanijama kontrolu nad svojim podacima.

Brzi meni

Zbog porasta europskih i nacionalnih zakona i propisa i stroge kontrole poštovanja od strane supervizora, kompanije i institucije danas teško mogu zanemariti zakon o privatnosti. Najpoznatiji primjer zakonodavstva i propisa kojih se gotovo svako poduzeće ili institucija mora pridržavati je Opća uredba o zaštiti podataka (GDPR) koja je stupila na snagu širom Europske unije. U Holandiji su dodatna pravila utvrđena Zakonom o provedbi GDPR-a (UAVG). Srž GDPR-a i UAVG-a leži u činjenici da svaka tvrtka ili institucija koja obrađuje osobne podatke mora s tim osobnim podacima postupati pažljivo i transparentno.

Iako je pravljenje GDPR-a za vašu kompaniju jako važno, pravno je složeno. Bilo da se tiče podataka o klijentima, osoblju ili podacima trećih strana, GDPR postavlja stroge zahtjeve u pogledu obrade osobnih podataka i također jača prava osoba čiji se podaci obrađuju. Law & More pravnici su svjesni svih dešavanja u vezi sa (stalno promenljivim) zakonom o privatnosti. Naši pravnici istražuju način na koji obrađujete lične podatke i mapirate svoje interne procese i obradu podataka. Naši pravnici također provjeravaju u kojoj je mjeri vaša tvrtka dovoljno strukturirana u skladu s važećim zakonodavstvom AVG-a i koja su moguća poboljšanja. Na ove načine Law & More rado vam pomaže da napravite i zadržite svoju organizaciju GDPR otpornom.

Tom Meevis - advokat Eindhoven

Tom Meevis

Upravljanje partnerom / advokatom

Nazovite +31 40 369 06 80
AVG slika

AVG

Uvođenjem AVG-a zakoni su pooštreni. Da li se vaša kompanija pripremila za to?

Functionaris voor Gegevensbescherming slika

Službenik za zaštitu podataka

Mi vam pomažemo da postavite službenika za zaštitu podataka

Slika procjene utjecaja zaštite podataka

Procjena uticaja na zaštitu podataka

Možemo provesti analizu kako bismo identificirali rizike povezane s obradom vaših podataka

Obrada slike podataka

Obrada podataka

Koje podatke obrađuje vaša kompanija? Da li obrađuje na AVG-u? Stojimo vam na usluzi

„Tokom uvoda
odmah su mi postali jasni
da Law & More ima
jasan plan akcije “

Područje primjene i nadzor

GDPR se odnosi na sve organizacije koje obrađuju lične podatke. Kada vaša kompanija prikuplja podatke s kojima se osoba može identificirati, vaša tvrtka ima veze s GDPR-om. Nadalje, osobni se podaci obrađuju kada se, na primjer, vodi administracija plaća za vaše zaposlenike, sastanci s klijentima registriraju ili kada se razmjenjuju podaci u zdravstvu. Također možete razmisliti o sljedećim situacijama: provođenju marketinških aktivnosti ili mjerenju ili registraciji produktivnosti zaposlenih ili upotrebi računara. S obzirom na gore navedeno, neizbježno je da se vaša kompanija mora baviti zakonodavstvom o privatnosti.

U Holandiji je osnovno načelo da se mora biti moguće osloniti se na kompanije i institucije koje će pažljivo postupati sa njihovim podacima. Uostalom, u našem sadašnjem društvu digitalizacija igra sve važniju ulogu i uključuje obradu podataka u digitalnom obliku. To može dovesti do ozbiljnih rizika u vezi sa zaštitom naše privatnosti. Zato nizozemski nadzornik zaštite privatnosti, holandska uprava za zaštitu podataka (AP), ima dalekosežne ovlasti za kontrolu i provođenje zakona. Ako se vaša kompanija ne pridržava važećeg GDPR zakonodavstva, onda vrlo brzo riskira nalog podložan povremenim novčanim kaznama ili značajnim novčanim kaznama, koja mogu iznositi do dvadeset miliona eura. Pored toga, u slučaju nepažljivog korištenja osobnih podataka, vaša tvrtka mora uzeti u obzir moguće loše reklamiranje i odštetne radnje žrtava.

Zakon o privatnosti

Inventar i politika privatnosti

Da biste spriječili takve dalekosežne posljedice ili mjere supervizora, važno je da vaše preduzeće ili institucije imaju politiku privatnosti kako bi se udovoljilo GDPR-u. Prije sastavljanja pravila o privatnosti važno je popisati način poslovanja vaše kompanije ili institucije u kontekstu privatnosti. To je razlog zašto Law & More sastavio je sledeći korak po korak plan:

Korak 1: Identificirajte koje lične podatke obrađujete
Korak 2: Odredite svrhu i osnovu za obradu podataka
Korak 3: Utvrdite na koji način su zagarantovana prava subjekata podataka
Korak 4: Procijenite da li i kako tražite, primate i registrujete dozvolu
Korak 5: Utvrdite da li ste dužni provesti procjenu utjecaja na zaštitu podataka
Korak 6: Odredite hoće li imenovati službenika za zaštitu podataka
Korak 7: Utvrdite kako se vaše poduzeće bavi propuštanjem podataka i obvezom izvještavanja
Korak 8: Provjerite svoje sporazume o procesorima
Korak 9: Odredite pod koji nadzornik spada vaša organizacija

Kad izvršite ovu analizu, moguće je utvrditi koji rizici kršenja zakonodavstva o privatnosti nastaju unutar vaše tvrtke. To se može i predvidjeti u vašoj politici privatnosti. Tražite li podršku u ovom procesu? Molimo kontaktirajte Law & More. Naši pravnici su stručnjaci iz oblasti prava privatnosti i mogu pomoći vašoj kompaniji ili ustanovi u sledećim uslugama:

• Savjetovanje i odgovaranje na vaša pravna pitanja: na primjer, kada postoji povreda podataka i kako se nositi s njima?
• Analizirajte obradu vaših podataka na temelju ciljeva i principa GDPR-a i utvrđivanja specifičnih rizika: da li se vaše poduzeće ili institucija pridržava GDPR-a i koje zakonske mjere još trebate poduzeti?
• Priprema i pregled dokumenata, poput vaše politike privatnosti ili sporazuma sa procesorom.
• Provođenje procena uticaja na zaštitu podataka.
• Pomaganje AP u pravnim postupcima i postupcima izvršenja.

Uredba o zaštiti opštih podataka (GDPR)

Zaštita prava na privatnost postaje sve važnija u našem sadašnjem društvu. To se velikim dijelom može pripisati digitalizaciji, razvoju u kojem se informacije češće obrađuju u digitalnom obliku. Nažalost, digitalizacija sa sobom nosi i rizike. Da bi se zaštitila naša privatnost, uspostavljaju se propisi o privatnosti.

• Trenutno je zakon o privatnosti pretrpio značajnu transformaciju koja proizilazi iz implementacije GDPR-a. Uspostavljanjem GDPR-a, za cijelu će se Europsku uniju primjenjivati ​​isti propisi o privatnosti. To uvelike utječe na preduzeća, jer će morati da se nose sa strožim zahtjevima koji se odnose na zaštitu podataka. GDPR poboljšava položaj subjekata podataka davanjem novih prava i jačanjem utvrđenih prava. Nadalje, organizacije koje obrađuju osobne podatke imat će više obaveza. Korporacije su važne da se pripreme za ovu promjenu, tim više što će kazne za nepoštivanje GDPR-a također postati strože.

Trebate li savjet u vezi s prelaskom na GDPR? Želite li izvršiti provjeru usklađenosti kako biste bili sigurni da vaša kompanija ispunjava zahtjeve koji proizlaze iz GDPR-a? Ili se brinete da zaštita vaših osobnih podataka nije dovoljna? Law & More ima široko znanje o zakonu o privatnosti i pomoći će vam da strukturirate svoju organizaciju na način koji je u skladu sa GDPR-om.

Želite li znati što Law & More može li učiniti za vas kao odvjetnički ured u Eindhovenu?
Zatim nas kontaktirajte telefonom +31 (0) 40 369 06 80 od stuur een e-pošte na:

gospodin. Tom Meevis, advokat na Law & More - [Email protected]
gospodin. Maxim Hodak, advokat kompanije & More - [Email protected]

Kontakt-narandžasti