Privatnost je temeljno pravo i omogućava pojedincima i kompanijama kontrolu nad svojim podacima. Zbog porasta europskih i nacionalnih zakona i propisa i stroge kontrole poštovanja od strane supervizora, kompanije i institucije danas teško mogu zanemariti zakon o privatnosti. Najpoznatiji primjer zakonodavstva i propisa kojih se gotovo svako preduzeće ili institucija mora pridržavati je Opća uredba o zaštiti podataka (GDPR)…

POTREBNA JE PRAVA ZAPOŠLJAVANJA?
Pitajte za pravnu pomoć

Kontaktiraj nas

Zakon o privatnosti

Privatnost je temeljno pravo i omogućava pojedincima i kompanijama kontrolu nad svojim podacima. Zbog porasta europskih i nacionalnih zakona i propisa i stroge kontrole poštovanja od strane supervizora, kompanije i institucije danas teško mogu zanemariti zakon o privatnosti. Najpoznatiji primjer zakonodavstva i propisa kojih se gotovo svako poduzeće ili institucija mora pridržavati je Opća uredba o zaštiti podataka (GDPR) koja je stupila na snagu širom Europske unije. U Holandiji su dodatna pravila utvrđena Zakonom o provedbi GDPR-a (UAVG). Srž GDPR-a i UAVG-a leži u činjenici da svaka kompanija ili institucija koja obrađuje osobne podatke mora s tim osobnim podacima postupati pažljivo i transparentno.

Although making your company GDPR-proof is very important, it is legally complex. Whether it concerns customer data, personnel data or data from third parties, the GDPR sets strict requirements with regard to the processing of personal data and also strengthens the rights of persons whose data is processed. Law & More lawyers are aware of all developments regarding (ever-changing) privacy law. Our lawyers delve into the way you handle personal data and map out your internal processes and data processing. Our lawyers also check to what extent your company is sufficiently structured in accordance with the applicable AVG legislation and what the possible improvements are. In these ways, Law & More is happy to help you make and keep your organization GDPR-proof.

Tom Meevis - advokat Eindhoven

Tom Meevis

Upravljanje partnerom / advokatom

Nazovite +31 40 369 06 80
AVG slika

AVG

Uvođenjem AVG-a zakoni su pooštreni. Da li se vaša kompanija pripremila za to?

Functionaris voor Gegevensbescherming slika

Službenik za zaštitu podataka

Mi vam pomažemo da postavite službenika za zaštitu podataka

Slika procjene utjecaja zaštite podataka

Procjena uticaja na zaštitu podataka

Možemo provesti analizu kako bismo identificirali rizike povezane s obradom vaših podataka.

Obrada slike podataka

Obrada podataka

Koje podatke obrađuje vaša kompanija? Da li obrađuje na AVG-u? Stojimo vam na usluzi

„Tokom uvoda
odmah su mi postali jasni
da Law & More ima
jasan plan akcije “

Područje primjene i nadzor

GDPR se odnosi na sve organizacije koje obrađuju lične podatke. Kada vaša kompanija prikuplja podatke s kojima se osoba može identificirati, vaša tvrtka ima veze s GDPR-om. Nadalje, osobni se podaci obrađuju kada se, na primjer, vodi administracija plaća za vaše zaposlenike, sastanci s klijentima registriraju ili kada se razmjenjuju podaci u zdravstvu. Također možete razmisliti o sljedećim situacijama: provođenju marketinških aktivnosti ili mjerenju ili registraciji produktivnosti zaposlenih ili upotrebi računara. S obzirom na gore navedeno, neizbježno je da se vaša kompanija mora baviti zakonodavstvom o privatnosti.

U Holandiji je osnovno načelo da se mora biti moguće osloniti se na kompanije i institucije koje će pažljivo postupati sa njihovim podacima. Uostalom, u našem sadašnjem društvu digitalizacija igra sve važniju ulogu i uključuje obradu podataka u digitalnom obliku. To može dovesti do ozbiljnih rizika u vezi sa zaštitom naše privatnosti. Zato nizozemski nadzornik zaštite privatnosti, holandska uprava za zaštitu podataka (AP), ima dalekosežne ovlasti za kontrolu i provođenje zakona. Ako se vaša kompanija ne pridržava važećeg GDPR zakonodavstva, onda vrlo brzo riskira nalog podložan povremenim novčanim kaznama ili značajnim novčanim kaznama, koja mogu iznositi do dvadeset miliona eura. Pored toga, u slučaju nepažljivog korištenja osobnih podataka, vaša tvrtka mora uzeti u obzir moguće loše reklamiranje i odštetne radnje žrtava.

Zakon o privatnosti

Inventar i politika privatnosti

To prevent such far-reaching consequences or measures from the supervisor, it is important for your company or institutions to have a privacy policy in order to comply with GDPR. Before compiling a privacy policy, it is important to inventory how your company or institution is doing in the context of privacy. That is why Law & More has drawn up the following step-by-step plan:

Korak 1: Identificirajte koje lične podatke obrađujete
Korak 2: Odredite svrhu i osnovu za obradu podataka
Korak 3: Utvrdite na koji način su zagarantovana prava subjekata podataka
Korak 4: Procijenite da li i kako tražite, primate i registrujete dozvolu
Korak 5: Utvrdite da li ste dužni provesti procjenu utjecaja na zaštitu podataka
Korak 6: Odredite hoće li imenovati službenika za zaštitu podataka
Korak 7: Utvrdite kako se vaše poduzeće bavi propuštanjem podataka i obvezom izvještavanja
Korak 8: Provjerite svoje sporazume o procesorima
Korak 9: Odredite pod koji nadzornik spada vaša organizacija

AWhen you have performed this analysis, it is possible to determine which risks of violation of privacy legislation arise within your company. This can also be anticipated in your privacy policy. Are you looking for support in this process? Please contact Law & More. Our lawyers are experts in the field of privacy law and can assist your company or institution with the following services:

• Savjetovanje i odgovaranje na vaša pravna pitanja: na primjer, kada postoji povreda podataka i kako se nositi s njima?
• Analizirajte obradu vaših podataka na temelju ciljeva i principa GDPR-a i utvrđivanja specifičnih rizika: da li se vaše poduzeće ili institucija pridržava GDPR-a i koje zakonske mjere još trebate poduzeti?
• Priprema i pregled dokumenata, poput vaše politike privatnosti ili sporazuma sa procesorom.
• Provođenje procena uticaja na zaštitu podataka.
• Pomaganje AP u pravnim postupcima i postupcima izvršenja.

Želite li znati što Law & More može li učiniti za vas kao odvjetnički ured u Eindhovenu?
Zatim nas kontaktirajte telefonom +31 (0) 40 369 06 80 od stuur een e-pošte na:

gospodin. Tom Meevis, advokat na Law & More - [Email protected]
gospodin. Maxim Hodak, advokat kompanije & More - [Email protected]

Kontakt-narandžasti